Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων εντός της κοιλότητας της μήτρας. Επιτρέπει την άμεση επισκόπηση του εσωτερικού της μήτρας με ειδικό όργανο, το υστεροσκόπιο που εισέρχεται στη μήτρα δια μέσω του κόλπου και του τραχήλου. Η υστεροσκόπηση δεν αφήνει απολύτως κανένα ορατό σημάδι. Διακρίνεται γενικά σε αμιγώς διαγνωστική και επεμβατική υστεροσκόπηση.

Διαγνωστική Υστεροσκόπηση

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για την οριστική διάγνωση πλήθους παθολογικών καταστάσεων, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους όπως η βιοψία ενδομητρίου και η διαγνωστική λαπαροσκόπηση. Μπορεί να γίνει επιβεβαίωση ή αποκλεισμός συγγενών ανωμαλιών της μήτρας, π.χ. διαφραγμάτων, πολυπόδων και ινομυωμάτων, ακόμα και έλεγχος προκαρκινικών καταστάσεων. Συχνά η εξέταση απαιτείται στη διευκρίνιση της υπογονιμότητας, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη και στην περίπτωση ανώμαλων αιμορραγιών από τη μήτρα.

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιείται χωρίς νάρκωση, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα πλαίσια εξωτερικού ιατρείου με ειδικά λεπτά ενδοσκόπια που δεν απαιτούν καμία διαστολή, άρα και κανένα τραυματισμό του τραχήλου (office hysteroscopy). Στην περίπτωση αυτή η εξέταση είναι ανώδυνη.

Επεμβατική Υστεροσκόπηση

Η επεμβατική υστεροσκόπηση μπορεί να παρέμβει σε πλήθος παθολογικών καταστάσεων εντός της ενδομητρικής κοιλότητας. Συχνά μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα μετά από μία διαγνωστική υστεροσκόπηση στα πλαίσια της ίδιας επέμβασης.

Με την επεμβατική υστεροσκόπηση μπορούν να αφαιρεθούν πολύποδες ενδομητρίου η ινομυώματα, ακόμα και ευμεγέθη. Επίσης μπορεί να γίνει λύση συμφύσεων πού δημιουργήθηκαν από προηγούμενες επεμβάσεις, για παράδειγμα από τραυματικές αποξεσεις και οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Επίσης μπορεί να γίνει διατομή διαφραγμάτων που αποτελούν συγγενή ανωμαλία της μήτρας και που επίσης αποτελούν αίτιο υπογονιμότητας.

Μία ειδική κατηγορία επεμβατικής υστεροσκόπησης είναι η αντιμετώπιση των αιμορραγιών από τη μήτρα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιθυμία για μελλοντική τεκνοποίηση είναι δυνατή ή ελάχιστα επεμβατική κατάλυση του ενδομητρίου με διαθερμία, παρέμβαση ιδιαίτερα αποτελεσματική στον έλεγχο των αιμορραγιών χωρίς την ανάγκη αφαίρεσης της μήτρας χειρουργικά. Μία ακόμα νεότερη τεχνική είναι η κατάλυση του ενδομητρίου με ειδικό διπολικό ηλεκτρόδιο που εκπτύσσεται εντός της κοιλότητας – η επέμβαση Novasure (αναφέρεται στην καθομιλουμένη και ως «δίχτυ χρυσού») που μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς γενική νάρκωση και επιτρέπει την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Έχετε κάποια απορία; Χρειάζεστε βοήθεια;

Χαρά μου να απαντήσω σε οποιοδήποτε ερώτημα σας.
Επικοινωνήστε μαζί μου