Ρομποτική Χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την κορωνίδα της εξέλιξης στη χειρουργική γυναικολογία. Τα σύγχρονα συστήματα επιτρέπουν στον ιατρό τη διενέργεια πολύπλοκων επεμβάσεων με μεγαλύτερη ακρίβεια ευελιξία και έλεγχο από ότι θα ήταν δυνατόν ακόμα και με εξελιγμένες παραδοσιακές ενδοσκοπικές τεχνικές. Διενεργείται, όπως και η λαπαροσκοπική χειρουργική, μέσω πολύ μικρών τομών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η μέθοδος εξαπλώνεται ταχύτατα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τη μεγαλύτερη υιοθέτηση ρομποτικών συστημάτων στη γυναικολογία. Στην Ευρώπη η μέθοδος εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία και έχουν εγκατασταθεί σχεδόν 1000 ρομποτικά συστήματα, με τη Γερμανία να αποτελεί μία από τις κύριες χώρες εξάπλωσης και ανάπτυξης της μεθόδου.

Τα ρομποτικά συστήματα απαιτούν ειδική εκπαίδευση και πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ιατρούς έμπειρους στην συμβατική ενδοσκοπική χειρουργική αλλά και στην κλασσική ανοικτή χειρουργική μέθοδο, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα αντιμετώπισης επιπλοκών. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές είναι δυνατή η διενέργεια πολύπλοκων επεμβάσεων με σαφώς η μεγαλύτερη ακρίβεια των κινήσεων σε σύγκριση τόσο με την ανοιχτή χειρουργική όσο και με την “παραδοσιακή” λαπαροσκόπηση. Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη και το κοσμητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι ο μικρότερος δυνατός και η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται συνήθως ακόμα και στην περίπτωση πολύπλοκων επεμβάσεων την ημέρα του χειρουργείου ή το επόμενο πρωί.

Συνήθεις εγχειρήσεις, στις οποίες το πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής σε σχέση με συμβατικές μεθόδους είναι εντονότερο είναι η λαπαροσκοπική υστερεκτομή σε περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου με απεικόνιση του λεμφαδένα φρουρού με τη μέθοδο ICG, μέθοδο που ήδη έχει επικρατήσει στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γερμανίας, η αφαίρεση μεγάλων ινομυωμάτων με διατήρηση της μήτρας και της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας καθώς και η αντιμετώπιση σοβαρών μορφών ενδομητρίωσης, όπως και περιπτώσεις υποτροπής της ενδομητρίωσης σε γυναίκες που έχουν ήδη υποστεί ανοικτές οι λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Έχετε κάποια απορία; Χρειάζεστε βοήθεια;

Χαρά μου να απαντήσω σε οποιοδήποτε ερώτημα σας.
Επικοινωνήστε μαζί μου