Παθολογία Τραχήλου – Κολποσκόπηση

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με το τεστ Παπανικολάου αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση στη διασφάλιση της υγείας της γυναίκας. Τι γίνεται όμως όταν το τεστ Παπανικολάου, ή το τεστ HPV δίνει παθολογικά αποτελέσματα; Περισσότερο λεπτομερής εξέταση του τραχήλου είναι αναγκαία για τον καθορισμό των περαιτέρω βημάτων.

Η κολποσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό την εξέταση του τραχήλου υπό μεγέθυνση. Ενδέχεται η λήψη βιοψιών να συμπληρώσει την εξέταση. Η κολποσκόπηση επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διερεύνηση βλαβών στο αιδοίο και τον κόλπο. Η εξέταση αυτή καλό είναι να πραγματοποιείται αποκλειστικά από γυναικολόγο εξειδικευμένο στην κολποσκόπηση.

Διαδικασία Κολποσκόπησης

Η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του κύκλου, αλλά έντονη αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να δυσκολέψει την εξέταση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, αλλά η λήψη βιοψιών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αναβάλλεται μέχρι το τέλος της κύησης.

Καλό είναι την ημέρα πριν την κολποσκόπηση να αποφευχθεί η χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος ενδοκολπικά, καθώς και σεξουαλική επαφή.

Ειδικό διάλυμα οξικού οξέος χρησιμοποιείται για τη χρώση των κυττάρων και επιτρέπει στον ιατρό να αναγνωρίσει την εντόπιση των βλαβών. Ταυτόχρονα, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, καθορίζεται αν υπάρχει ανάγκη για λήψη βιοψίας.

Η εξέταση δεν είναι επώδυνη και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, η γυναίκα στη συνέχεια μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις δραστηριότητες της.

Εκτός από τη διερεύνηση των προκαρκινικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας, η κολποσκόπηση αποτελεί την εξέταση εκλογής που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για βλάβες του αιδοίου και του κόλπου. Κατ’ αναλογία με τις προκαρκινικές καταστάσεις του τραχήλου υπάρχουν αντίστοιχες προκαρκινικές καταστάσεις του αιδοίου (VIN 1,2,3) και του κόλπου (VAIN 1,2,3), η έγκαιρη εξαίρεση των οποίων μας προφυλάσσει από την διεισδυτική κακοήθη νόσο.

Πέρα από τις προκαρκινικές καταστάσεις η εξέταση υπό μεγέθυνση του αιδοίου και του κόλπου από ειδικό ιατρό δίνει πολύτιμες πληροφορίες σε σχέση με χρόνια προβλήματα όπως η ατροφική κολπίτιδα, αλλά και σκληρωτικός λειχήνας, προβλήματα τα οποία σχετίζονται με έντονο χρόνιο άλγος, επώδυνη σεξουαλική επαφή και χειροτέρευση της ποιότητας ζωής, και τα οποία μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά με τη σωστή αγωγή.

Ο Δημήτριος Μπαλαφούτας διεύθυνε επί πέντε έτη το τμήμα Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Würzburg στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια αυτή πέτυχε την πιστοποίηση από το Onkozert, που αποτελεί την ύψιστη πιστοποίηση που δίνεται από τη γερμανική αντικαρκινική εταιρεία για την παθολογία τραχήλου και που έχει απονεμηθεί μέχρι στιγμής σε μόλις 200 γυναικολόγους σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία.

It will be as simple as Occidental; in fact, it will be Occidental. To an English person, it will seem like simplified English, as a skeptical Cambridge friend of mine told me what Occidental is. The European languages are members of the same family. Their separate existence is a myth. For science, music, sport, etc, Europe uses the same vocabulary. The languages only differ in their grammar, their pronunciation and their most common words.

Έχετε κάποια απορία; Χρειάζεστε βοήθεια;

Χαρά μου να απαντήσω σε οποιοδήποτε ερώτημα σας.
Επικοινωνήστε μαζί μου