Καρκίνος Ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ένας κακοήθης όγκος που αφορά το βλεννογόνο του εσωτερικού της μήτρας που καλείται ενδομήτριο. Αποτελεί πλέον το συχνότερο καρκίνο των γεννητικών οργάνων. Ευτυχώς πρόκειται για έναν όγκο που πάρα πολύ συχνά διαγιγνώσκεται σε πρώιμα στάδια οπότε η πρόγνωση είναι γενικά πολύ καλή. Η συχνότητα του καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνει σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση.

Στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση ο καρκίνος μπορεί να φανερωθεί με ανώμαλες αιμορραγίες από τη μήτρα, όμως είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε αυτή την κατηγορία των ασθενών οι ανώμαλες αιμορραγίες σχεδόν πάντα έχουν καλοήθη αιτία. Αντίθετα μετά την εμμηνόπαυση η παρουσία οποιασδήποτε αιμορραγίας πρέπει να μας οδηγήσει στο γιατρό ώστε να αποκλειστεί μεταξύ άλλων και ο καρκίνος ενδομητρίου.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με βιοψία ενδομητρίου ή με υστεροσκόπηση και απόξεση, ανάλογα με την περίπτωση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διενέργεια ενδοκολπικού υπέρηχου που μπορεί να εκτιμήσει την πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου, ώστε να αποφευχθούν μη αναγκαίες επεμβατικές μέθοδοι διάγνωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διενεργηθούν και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις προεγχειρητικά.

Στα αρχικά στάδια η θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου γίνεται χειρουργικά. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις η αφαίρεση της μήτρας μπορεί να γίνει με λαπαροσκόπηση μέσω πολύ μικρών τομών. Αφαιρούνται η μήτρα με τα εξαρτήματα και συχνά λεμφαδένες της πυέλου. Σήμερα μπορεί να αποφευχθεί η εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή, πού μπορεί να οδηγήσει σε λεμφοίδημα, με τη μέθοδο του λεμφαδένα φρουρού. Μία ειδική ουσία ενίεται στον τράχηλο της μήτρας και στη συνέχεια ανιχνεύεται με ειδικές λαπαροσκοπικές κάμερες στους λεμφαδένες στους οποίους πρώτα θα μεταναστεύσουν κύτταρα από την πάσχουσα περιοχή. Οι λεμφαδένες αυτοί αφαιρούνται ελάχιστα επεμβατικα και μπορούν να διερευνηθούν παθολογοανατομικά με πλήθος τομών, ώστε ακόμα και μικρές αθροίσεις καρκινικών κυττάρων να αποκαλυφθούν.

Η ρομποτική χειρουργική αποκτά τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερη σημασία στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου. Μάλιστα τα σύγχρονα ρομποτικά συστήματα έχουν ενσωματωμένα τα συστήματα ανίχνευσης λεμφαδένα φρουρού. Η ρομποτική χειρουργική ειδικά σε αυτή τη νόσο συμβάλλει σε άριστη παρασκευή των ιστών, πολύ γρήγορη διενέργεια της εγχείρησης με πρακτικά μηδενική απώλεια αίματος, συγκρινόμενη με μία απλή αιμοληψία, και πάρα πολύ καλά ποσοστά ανίχνευσης του λεμφαδένα φρουρού εκατέρωθεν της μήτρας. Η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με παράγοντες κινδύνου, μπορεί να απαιτηθεί μετεγχειρητικά ακτινοθεραπεία, η οποία όμως είναι συνήθως πολύ καλά ανεκτή από τις ασθενείς.

Έχετε κάποια απορία; Χρειάζεστε βοήθεια;

Χαρά μου να απαντήσω σε οποιοδήποτε ερώτημα σας.
Επικοινωνήστε μαζί μου